Patrimoniul construit este mai mult, decât ansamblul format din clădiri vechi, castele, muzee - este mărturia vie a trecutului, culturii, meseriilor, istoriei, al unui mod de viaţă. Ne-a fost lăsat drept moştenire de strămoşii noştri, pentru a fi cel puţin întreţinut, şi predat generaţiilor viitoare.

Clădirile istorice au nevoie de îngrijire şi întreţinere (despre modul acestuia vor vorbi paginile următoare), dar ne aduc drept răsplată beneficii – prin valoarea adăugată vieţii noastre.
Contribuie la asigurarea unui mediu la scară umană, spaţiu în care trăim, muncim, ne relaxăm- şi de care ne bucurăm.

Turismul, comerţul, activităţile culturale duc la regenerarea unei regiuni, creând noi locuri de muncă şi piaţă de desfacere produselor şi serviciilor locale.

Dezvoltarea centrului de specializare de la Castelul Bánffy creează oportunitatea revitalizării economiei locale. Prin program s-au creat locuri de muncă pentru localnici, iar pentru produsele firmelor locale (de la cărămizi la legume) s-a creat piaţă de desfacere, stimulând activitatea acestora.

Interesul internaţional acordat castelului şi specializării atrage mulţi vizitatori, stimulând turismul cultural.

Strategia pe termen lung cuprinde parteneriatul cu firme de specialitate, pentru deschiderea unui centru de conferinţe, hotel şi restaurant, pe lângă centrul de specializare, ateliere şi muzeu. Acest proces a început din noiembrie 2001, cu deschiderea Cafenelei Culturale.
Sprijinul comunităţii locale, cooperarea cu consiliul local şi cu primăria a fost deosebit de important în dezvoltarea şi managementul Centrului.

 

Sprijiniţi de Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales

Sponsori:

Sponsori