Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit
Castelul Bánffy din Bonţida

Cum se ajunge la castel?


Castelul Banffy este situat în satul Bontida, 30 km nord de Cluj, la scurta distanta de drumul national Cluj-Bistrita (Baia Mare).

 

Vizitarea castelului


Pentru grupuri asigurăm vizitarea Castelului asistată de ghid. Pentru detalii suplimentare Vă rugăm să ne contactaţi la .

În scurt despre castelului Bánffy din Bontida

Pe drumul naţional Cluj-Dej trecând de satul Răscruci  se pot observa turnurile Castelului Banffy din Bonţida, aşezat pe malul Someşului.
Cunoscut odinioară ca Versailles-ul Transilvaniei, castelul Bánffy din Bontida este una din cele mai frumoase castele din Bazinul Carpatin.

Până în 1944 cea mai faimoasă grădină istorică din Transilvania era la Bonţida.


În secolul al XVIII-lea Dionisie Bánffy a avut intenţia transpunerii la Bonţida a grandorii parcurilor franceze din Versailles şi Schönbrunn. În concepţia barocă clădirea şi parcul se află într-o relaţie de influenţare reciprocă. Această concepţie a parcului creat în spiritul barocului francez se materializează în primul proiect păstrat, semnat de Johann Christian Erras, caracterizat prin forme clare, geometrice, stricte.

Galeria de statui a castelului din Bonţida


Galeria de statui a castelului din Bonţida este cea mai importantă realizare artistică de acest gen din Transilvania secolului al XVIII-lea. Galeria a fost creată în anii 1740-50, odată cu extinderea castelului iniţiată de Bánffy Dénes, din dorinţa de a decora reşedinţa nobiliară după modelul clădirilor aristocratice din Viena.