Épített-örökség Helyreállító Szakképző Központ
Bonchidai Bánffy-kastély

Hogy jut oda?


A kastély a Bonchida nevű településen található, 30 kilométerre észak felé Kolozsvártól, azon a nemzeti úton, mely összeköti Kolozsvárt Besztercével/Nagybányával.

 

Kulturális turizmus a kastélyban


Idegenvezető által kalauzolt kirándulásokat szervezünk a kastélyban, mely során a  munka bemutatására is sor kerül. Részleteket az címen tudhat meg.

A bonchidai Bánffy Kastély rövid története


A Kolozsvárról Désre tartó műútról Válaszútnál letérve már messziről feltűnnek a Kis-Szamos túlsó, védettebb jobbpartján a Bánffyak egykori bonchidai kastélyának kiemelkedő tornyai. A fénykorában Erdély Versailles-aként számon tartott bonchidai Bánffy kastély ma is a Kárpát-medence egyik legszebb történelmi épülete.

1944 előtt Erdély legszebb kastélyparkja Bonchidán volt.


A bonchidai kastélyparkról először a tizennyolcadik század közepén hallunk, amikor Bánffy Dénes, Schönbrunn és Versailles mintájára pompás franciaparkot próbált létesíteni Bonchidán. A Johann Christian Erras tervei alapján készült franciapark szigorú, mértani formáival egészítette ki az épületek barokk pompáját.

A bonchidai kastély szoborgalériája


A bonchidai kastély szoborgalériája Erdély legjelentősebb XVIII. századi szobor-együttese, létrejötte a Bánffy Dénes 1740-50-es években végbevitt kastélybővítéséhez kötődik, aki rangjához méltóan kívánta díszíteni a bécsi főúri épületekre emlékeztető kastélyát.