Épített-örökség Helyreállító Szakképző Központ
Bonchidai Bánffy-kastély

Épített-örökség helyreállító szakképző központ 
Bonchidai Bánffy-kastély, Románia


A központ fő célkitűzése az épített környezet szakszerű védelme, hagyományos építőmesterségek oktatása, a történeti épületek helyreállításának és karbantartásának elősegítése.

A központ a történeti épületek fejújításában a minimális beavatkozás elvét tartja alapvető fontosságúnak, melyet a technológiák és építőanyagok kompatibilitásának stratégiája, valamint a helyi anyagok használata egészít ki. Szükségesnek tartja a történeti épületek kutatását és dokumentálását a beavatkozások előtt és alatt.

Képzéstípusok:

 1. Tájépítészet;
 2. Művészettörténet;
 3. Régészet;
 4. Fejlesztés alatt: festészet, fényképészet, turizmus marketing, történelem, stb.
 5. Iskolák bevonása: örökségnapok az iskolások számára;

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS

 

A bonchidai Bánffy-kastély helyreállításán munkálkodó Transylvania Trust Alapítvány 2021-ban is megszervezi Bonchidán az Épített-örökség helyreállító szakmai tábort, amelyre szívesen várja az érdeklődők jelentkezését.

Az Alapítvány 2001 óta, immár 20 éve szervez épített-örökség helyreállító szakképzést, azzal a céllal, hogy orvosolja a műemlékvédelem területén fellépő szakember- és szakképzett munkáshiányt. Eddig 32 ország (többek között Románia, Magyarország, Albánia, Ausztrália, Brazília, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Szerbia, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, stb.) több mint 3000 képviselője vett részt a programban.

Kinek szól a program?

A szervezők főleg építész, építőmérnök, tájépítész, régész és művészettörténész hallgatók jelentkezését várják, akik gyakorlati tapasztalatot kívánnak szerezni a műemlékvédelem területén. A program ugyanakkor a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak is szól, viszont egyéb érdeklődők is jelentkezhetnek.

Táborok időpontja

 1. tábor: 2021. augusztus 1-14. [1]
 2. tábor: 2021. augusztus 15-28.

Miért érdemes részt venni a táborban?

A kéthetes program során a résztvevők:

 • külföldi és romániai szakemberektől sajátíthatják el a helyreállítás alapelveit és módszereit, illetve a gyakorlati képzésben részesülnek a műhelytevékenységek során,
 • aktívan részt vehetnek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában,
 • találkozhatnak egyéb, a műemlékvédelemmel kapcsolatos szakmai háttérrel rendelkező (jövendőbeli) szakemberekkel, tapasztalatot cserélhetnek és bővíthetik saját ismereteiket,
 • alaposabban megismerkedhetnek a kolozsvári és környéken található épített örökséggel a szakmai kirándulás, valamint a két hét közötti szabad nap során.

A hallgatók oklevelet kapnak, amelyet egyetemi szakmai gyakorlatként is elfogadnak.

A képzés szerkezete

 • Elméleti oktatás az első napon. A meghívott hazai és külföldi tanárok előadásait szinkrontolmács fordítja román, magyar és angol nyelvre.
 • Gyakorlati oktatás a következő műhelyek egyikében:

1. kőművesség, boltozat-helyreállítás (9 nap) és faldíszítő technikák (a fresco, a secco, sgrafitto, stucco, marmorino - 2 nap)

2. kőfaragás - csak a 2. táborban

3. hagyományos asztalosság és régi bútorok helyreállíása.

 • Szakmai kirándulás, amely során a résztvevők megismerkedhetnek a környékbeli műemlékekkel.

Hasznos tudnivaló:

A képzés a bonchidai Bánffy-kastélyban zajlik. A résztvevők szállását és étkezését szintén a kastélyban biztosítjuk, melyet a részvételi díj fedez.

Jelentkezés:

-          az online űrlap kitöltésével.

Megjegyzés: a rendelkezésre álló helyek száma korlátozott.

A részvételi díj 250 euró/személy/modul (az összeg a hallgatók oktatási-, szállás- és étkeztetési költségeinek fedezéséhez való hozzájárulást jelenti).

Bejelentkezési határidő: 2021. március 31.

A képzésekkel és tevékenységeinkkel kapcsolatos további részletekért kérjük, írjon a vagy a címre.

Tisztelettel,

AVRAM Adela Luiza                                                                                                 BERKI Tímea

Ügyvezető igazgató                                                                                                 Programigazgató

Transylvania Trust Alapítvány                                                                              Transylvania Trust Alapítvány

 


[1] Az 1. tábort csak abban az esetben szervezzük meg, ha a második tábor helyei megteltek és lesz elég jelentkező.