Épített-örökség Helyreállító Szakképző Központ
Bonchidai Bánffy-kastély

A Bonchidai Bánffy-kastély Története


A fénykorában Erdély Versailles-aként számontartott bonchidai Bánffy kastély a 16. századtól fokozatosan épült és a 19. század közepén nyerte el végleges formáját. Építéstörténetének legjelentősebb korszakai a reneszánsz és a barokk kor. 1944 őszén a visszavonuló német csapatok kifosztották és felgyujtották a kastélyt, berendezése, könyvtára, valamint híres portrégalériája elpusztult.
Belső tereinek gazdagságárol korabeli fényképek tanúskodnak. Az államosítás, a nem megfelelő hasznosítás, az állagmegóvás hiánya az épületek állapotának gyors leromlásához vezetett.

Épített örökségünk több mint régi házak, kastélyok, templomok, múzeumok összessége – élő tanúja múltunknak, kultúránknak, mestertudásunknak, történelmünknek, életmódunknak, stb. Örökségünk, melyet őseink hagytak ránk, s amelyet kötelességünk legalább megőrizni, s utódainknak továbbadni. Történeti épületeink gondoskodásra, karbantartásra szorulnak (ennek módjáról szólnak a következő oldalak) –, de erőfeszítéseink megtérülnek a mindennapjainkhoz hozzáadott értékek révén.

Álomesküvőt szeretnél? A Bonchidai Bánffy kastélyban megtaláltad a helyszínt!


eskuvo2

Részletek:

http://weddingatbanffycastle.ro/

 

Bérelhető konferenciatermek


A fénykorában Erdély Versailles-aként számon tartott Bánffy kastély ma is Erdély egyik legimpozánsabb kastélyegyüttese. Szeretné itt rendezni üzleti találkozóját, konferenciáját, családi összejöveteleit?